2020 SSK Doğum Parası Nedir ve Nereden Alınır?

0

Doğum parası devlet tarafından T.C kimliğine sahip he anneye ödenen miktardır. Ancak SSK doğum parası çok daha farklı niteliklere sahiptir. Sürekli olarak annelerin mağdur olmaması adına devlet tarafından destekler sağlanmaktadır. Her geçen sene biraz daha yükselen fiyatlar ve ödenekler sayesinde milyonlarca anne bu fırsatlardan yararlanmaya devam etmektedir. Ancak bilinmesi gerekenler ve uygulanması gereken birkaç durum mevcut.

Özellikle doğum parası tüm annelere verilen ve kesinlikle sigorta şartı aranmayan bir destektir. Yani maddi olanağınız iyi ya da kötü olsun direk olarak çocuk sayısına göre ödeme alırsınız. Bir çocuk için 300, iki ve ikiz çocuklar 400, 3 ve üzeri çocuk sahibi olanlar otomatik olarak 700TL ödeme alırlar. Bunun içinde ildelerse Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına, ilçelerde olanların kaymakamlıklara başvuru yapılması istenir. Fakat SSK doğum ücreti olayı, izinli olunan günden kazanılan brüt hesaba göre farklılık göstermektedir.

2019 SSK Doğum Parası Nedir? Normal Ödenen Doğum Parasından Farklı mıdır?

Doğum parası ve SSK doğum parası arasında sürekli olarak yaşanan bir kavram karmaşası bulunmaktadır. İsim benzerliği ve diğer nedenlerden ötürü sürekli olarak karışıklık yaşansa da ikisi farklı desteklerdir.

Doğum parası nedir? Sorusunun cevabı oldukça basittir. Bu olanaktan faydalanmak için Türkiye Cumhuriyetinde ikamet edip, vatandaşı olmanız her annenin doğum parasından faydalanmasına yeterli nedenler sağlayacaktır. Yani devletin bizzat kendi bünyesinden sağlamış olduğu bu destek neticesinden tüm anneler faydalanabilir. Ancak SSK tarafından ödenen doğum paraları tamamen sigortalı çalışan annelere özel ödenmektedir. Bu durum için sürekli olarak yasal çalışma günler, maaş bilgileri ve diğer tüm resmi ödemelere göz atılacaktır. Çünkü doğumdan önce ve sonra verilen yasal izinler annelere ödenmektedir. Her sene bu ücretler biraz daha yukarı çıkarken ilerleyen dönemler de daha fazla yükselmesi beklenilmektedir. Yapılacak olan çalışmalar yasalarla desteklenirken, binlerce lirayı bulabilen ödemeler yapılmaktadır.

2019 SSK Doğum Parası Neye Göre Hesaplama Yapılır?

2019 SSK doğum parası hesaplamaları anne adayların çalıştığı ve izinli olduğu günlerle birlikte doktor raporlarına göre şekillenecektir. Çünkü anne doktor kontrolü dışında kendi isteğiyle çalışırsa, resmi kayıtlarda yine izinli olarak gözükecektir. Bunun yerine uygun görülen tarihlerde çalışılması en doğru seçenek olacaktır.

Normal koşullara göre SSK’lı çalışan hanımlar doğuma 8 hafta kala yasal izne ayrılmaktadır. Ancak çalışma talebinde bulunan anne adayları doğumdan 3 hafta önceye kadar çalışmaktalar. Devamlı olarak çalışmak yasalara aykırı ve doğum süreci için çok sakıncalı bulunup herhangi bir durumdan kişiler sorumlu tutulmaktadır. Doğum izninden yararlananlar direk olarak 6 aylık ücretsiz izin kullanabilirler.

SSK Doğum Parası Almak İçin Koşullar Nelerdir?

SSK doğum parasından faydalanmak için raporun işleme sokulduğu günden itibaren iş yerinde çalışan olarak bulunulmaması gerekmektedir. Doğum öncesi kullanılmak istenilen yasal izin başlamadan anne adayı işten çıkarsa yine doğum parasını alamaz. Bu nedenle çok küçük detaylar bir anda mevzuyu tersine çevirebilir.

Doğumdan önce en az 3 aylık bir sigorta geçmişi bulunulması gerekmektedir. Yani 9 aylık doğumla 3 ay toplam 300 gün ve üzeri sigortalı olarak sistem gözükmesi gerekmektedir. Tüm bunlar dikkate alınarak hesap yapılmaktadır. Herhangi bir koşula uyulmaması halinde tüm haklar SSK bünyesinde kalacaktır. Yani hamilelik sonrasında yapılan sigortalar ödeme için yetersiz bulunmaktadır. Doğum parası ödemeleri bu nedenle SSK doğum paralarından daha kolay faydalanılmaktadır.

CEVAP VER