KOSGEB’ten verilen 50 bin TL değerinde kredinin başvurusu ve şartları yerine getirildiğinde işletme sahipleri 50 bin TL değerinde desteği alarak işletmelerini güçlendirmiş oluyorlar. Masrafsız 50 bin TL hibe ile siz de işiniz için gereken finansal desteğe sahip olabilirsiniz. Destek 2017 yılından itibaren verilmeye başlanmıştır. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı’nın yapmış olduğu açıklamaya göre söz konusu desteğin ileriki yıllarda da devam ettirilmesi planlanıyor. Bunun için şirketlerin KOSGEB kredi başvuru ve şartları yerine getirmesi bekleniyor.
KOSGEB 50 Bin TL Kredi Geri Ödemeleri Nasıl Olacak?
KOSGEB 50 Bin TL kredi ödemeleri yapılırken işletmelerin bu ödemelerin üst limitinin 50 bin TL olacağını akıllarından çıkarmamalarında fayda var. Kredi faizsiz olarak kullanıyor ve geri ödeme koşulları da cazip tutulacak. Bu sayede işletmelere geri ödeme aşamasında destek olunacak. İlk 12 ay yani 1 sene şirketlerin geri ödeme yapması beklenmiyor. Kalan ödemeler için ödeme miktarının 3 taksite bölünmesi planlanıyor. Yani şirketler 36 aylık vade ile kredi kullanmış oluyor.
KOSGEB 50 Bin TL Kredi Desteğinden Kimler Faydalanabilecek?
KOSGEB 50 Bin TL krediden kimler faydalanacak sorusuna Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açıklama geldi. Kimlerin yararlanacağı konusunda tarafların kimler olduğu belirtildi. Kredi Garanti Fonu AŞ ile Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği taraf olması beklenen kurumlar arasında yer alıyor. Yani değerlendirmeler bu kurumlar tarafından yapılacak. Daha önceden programa başvurmuş fakat başvurusu olumlu değerlendirilmemiş olan kişilere öncelik tanınacak.
KOSGEB 50 Bin TL Kredi Desteğinden Kimler Faydalanamaz?
KOSGEB 50 Bin TL krediden kimler faydalanamaz sorusunun cevabı Özlü tarafından verildi. Şirket eğer 14 Aralık 2015 tarihinde verilmiş olan 30 bin TL değerinde faizsiz kredi desteğinden faydalanmış ise KOSGEB 50 bin TL kredi desteğinden faydalanamayacaklar. KOSGEB kredi başvuru ve şartları yerine getirmeyenlerin de başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır.
KOSGEB 50 Bin TL Kredi Desteği için Başvurular Nasıl Yapılacak?
KOSGEB 50 Bin TL kredi başvuruları için adaylar bütün işlemlerini internet adresinden yapabilecekler. Bunun için KOSGEB resmi web sitesine girmek ve istenilen bilgileri eskizsiz ve doğru bilgiler ile doldurmak yeterli olacaktır. KOBİ’lerin başvurmadan önce muhakkak KOSGEB veri tabanına kayıtlı olmaları gerekiyor. KOBİ Beyannamelerinin de oluşturulmuş olması şart. Başvuruların onaylanması halinde vatandaşlar konu ile ilgili SMS alarak bilgilendirilecekler.
KOSGEB 50 Bin TL Kredi Desteği için Başvurular Hangi Bankalar Aracılığı ile Yapılacak?
KOSGEB 50 Bin TL banka başvurusu yalnızca KOSGEB’in belirlemiş olduğu bankalar ile mümkün olacaktır. Eğer başvurunuz kabul oldu ise işlemlerin başlatılması için KOSGEB anlaşmalı bankalara gitmeniz gerekecektir. Bu bankalar arasında;
- Akbank
- Vakıflar bankası
- Yapı ve kredi bankası
- Ziraat bankası
- Denizbank
- QNB Finanbank
- Garanti bankası
- Halkbank
- İş bankası yer alıyor.
KOSGEB 50 Bin TL Kredi Desteği’ne Önceden Başvuru Yapanlar
KOSGEB 50 Bin TL krediye önceden başvuran işletmeler mevcut. Ne yazık ki daha önceden başvuru yapmış olan şirketlerin başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır. Piyasaya 10 milyardan fazla kredi girişinin olacağını söyleyen Bakan, yalnızca ilk defa başvuruda bulunanlara bu kredinin kullanılmasının planlandığını belirtti. Geçmiş başvurularda ihtiyacı olmayan işletmelerin de başvuruda bulunduğunun tespitinin yapıldığını belirten Özlü, yalnızca ihtiyaç duyan işletmelerin başvuruda bulunması gerektiğini hatırlattı. Özlü, son olarak bazı illere ayrı kontenjan açılacağını belirterek, daha küçük işletmelerin de bu imkândan faydalanacağını belirtti.
KOSGEB 50 Bin TL Kredi Desteği’ne Başvuru Şartları Nelerdir?
KOSGEB 50 Bin TL krediye başvuru şartları yerine getirilmeden başvurular değerlendirmeye alınmaz. Örneğin bu şartların başında girişimci olan kişinin muhakkak sertifikası bulunması gerektiği geliyor. Eğer başvuru yapacak olan işletme ise bu işletmenin vergi kaydı ile beraber e-kobi kaydı bulunması gerekir. Söz konusu başvuruyu yapan esnafın geriye dönük vergi ya da SGK borcu bulunmamalıdır. Başvuru yapmak için şirketin faaliyet gösterdiği kolun, KOSGEB tarafından belirlenmiş NACE kodu olması gerekir.
KOSGEB 50 Bin TL Kredi Desteği’ne Başvuru için NACE Kodları Nelerdir?
KOSGEB 50 Bin TL krediye başvuru için NACE kodları bulunması gerekir. Söz konusu kodlar Excel tablosu üzerinde yer alı. Başvuruda bulunacak olan girişimcinin kendi faaliyet kolunu bu tabloda bulması gerekir. Tablo incelendiği zaman en fazla destek verilen kolun üretim kolu olduğunu görmekteyiz. Bunun sebebi KOSGEB’in yerli üretimi desteklemek istemesidir.
KOSGEB 50 Bin TL Kredi Desteği Tarafından Desteklenen Sektörler Nelerdir?
KOSGEB 50 Bin TL kredi ile desteklenen sektörler haricinde sektörde faaliyet gösteren işletmeler destek alamazlar. Destek verilen sektörler arasında;
- Bilgi ve iletişim
- İnşaat sektörü
- İmalat sektöri
- Ulaştırma ve depolama sektörü
- Su temini sektörü
- İmalat sektörü
- Madencilik ve taş ocakçılığı sektörü
- Kültür, sanat, eğlence ve spor sektörü
- İdari ve destek hizmet sektörü
- Konaklama sektörü
- Toptan ve perakende ticaret sektörü
- Elektrik, gaz ve buhar iklimlendirme sektörü yer alır.
Bu sektörlerin dışında faaliyet gösteren şirketler söz konusu desteği alamazlar.
KOSGEB 50 Bin TL Kredi Desteği Ödeme Miktarları Ne Kadardır?
KOSGEB 50 Bin TL kredi ödemeleri sektörüne göre farklılık göstermektedir. Farklı sektörler için farklı üst limit ve alt limitler bulunur. Genel destek programından faydalanmak isteyen girişimcilere 20 bin TL ödeme yapılırken tanıtım için 25 bin TL ödenir. Lojistik için ise 40 bine varan destek verilmesi söz konusudur. Yani ödemeler kalem kalem ayrıldıktan sonra yapılabilmektedir. Tematik projelerin başvuruda bulunması halinde doğrudan 150 bin TL ödenir, kalem ayrılması yapılmaz. Yani burada ödeme miktarı konusunda belirleyici olan girişimcinin hangi faaliyet kolunda hizmet verdiği olur.
KOSGEB 50 Bin TL Kredi Desteği Projeleri
KOSGEB 50 Bin TL kredi proje desteği sayesinde Türkiye’nin bir çok yerinde bulunan girişimciler hayallerindeki işleri gerçeğe dönüştürme fırsatı buldular. İstanbul’da KOSGEB eğitimlerine katılan ve destek alan Necla Hanım, memleketi Elazığ’a giderek, cilt bakım ve epilasyon merkezi açmıştır. Manisa’da iki genç girişimci giyim mağazası açmışlardır. Safranbolu’da 6 öğrenci, kendi işlerini hayata geçirerek kendi işlerinin patronu haline gelmişlerdir. Yalova’da kantin işletmeciliği yapan Zeynep Hanım, KOSGEB desteğini arkasına alarak fabrika sahibi oldu.
KOSGEB 50 Bin TL Kredi Desteği için İş Planı
KOSGEB 50 Bin TL kredi hazırlığında iş planı örneği hazırlamak zorunludur. İş planı olmayan girişimcilerin başvuruları dikkate alınmayacaktır. KOSGEB kredi başvuru ve şartlarını yerine getirmek için evraklarınızı tamamlarken, diğer yandan iş planı örneklerine göz atın. İşiniz ile ilgili olan sektörlerde hazırlanan iş planlarına bakmanızda fayda var. Bu örneklerin KOSGEB tarafından kabul görmüş olması da önemlidir. Çünkü her gördüğünüz iş planı sizi başarıya ulaştırmaz. Size uymayan kısımları (metrekareler ve diğer rakamları gibi) değiştirerek kendinize göre iş planını uyarlayın ve KOSGEB’e sunun.