KOSGEB belgesi nasıl alınır?

0

Girişimcilerin KOSGEB belgesi alması için izlemesi gereken adımlar oldukça kolay. KOSGEB desteği almak için ‘‘sertifika başvurusu’’ yapmak isteyen kişilerin e-Devlet sistemi üzerinden başvuru yapması yeterlidir. Ömür boyu geçerliliği olan KOSGEB belgesi için yapılan başvurular aynı sistemden sorgulayabilmektedir.

KOSGEB Girişimcilik Belgesi Ne İşe Yarar?

KOSGEB girişimcilik belgesi özellikleri girişimciler için iş hayatında oldukça değerlidir. Devlet desteği ile ‘’Yeni Girişimcilik Destek Programı’’ kapsamında, mevcut programlardaki hibe ve daha sonra meydana gelen faizsiz kredilerden faydalanmak için bu sertifikanın alınması gerekmektedir. Ancak girişimcilik belgesi olan KOSGEB iş yeri açma belgesi değildir. Yalnızca destek programlarından faydalanmanız için gereken bir sertifikadır.

KOSGEB Belgesini Kimler Alabilir?

KOSGEB girişimcilik belgesi adayları 18 yaşından büyük olmaktadır. Bu belgeyi almak için herhangi bir üst yaş sınırı bulunmaz. Bu aşamada kişilerin okur ve yazar olması yeterlidir. Kişinin;

  • Daha önce uygulamalı girişimcilik eğitimi almamış olması,
  • Herhangi bir terör örgütü ile bağlantısı olmaması,
  • Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olması gerekmektedir.

Bu özelliklere sahip olan her vatandaş KOSGEB girişimcilik belgesi almaya hak kazanmaktadır.

KOSGEB Girişimcilik Belgesi Başvurusu

KOSGEB girişim belgesi için başvuru yapabilmek için eğitimlere katılmak gerekmektedir. Belgeyi alabilmek için her başvuru yapan adayın girişimcilik eğitimi alması gerekmektedir. Bunun yanı sıra iş yerini İŞGEM bölgesinde kurmak isteyen kişilerin de belge için başvurması gerekmektedir. KOSGEB başvuru belgesi için e-devlet üzerinden başvuru yapılması gerekmektedir. E-devlet sistemine giriş yapmak için;

  • TC kimlik numarası,
  • E-devlet şifresi olması gerekir.

E-devlet şifresi için herhangi bir PTT şubesinden 2 TL karşılığında başvuru yapabilirsiniz. Şifre ve TC kimlik numaranız ile giriş yaptıktan sonra KOSGEB belgesi için başvuruda bulunabilirsiniz.

Girişimcilik Belgesi E-Devlet

E-devlet üzerinden girişimcilik belgesi almak için E-devlet kapısına giriş yapmanız gerekmektedir. Daha sonra izlemeniz gereken adımlar şunlardır:

  • Resmi e-devlet kapısına şire ve TC kimlik numaranız ile giriş yapın.
  • Daha sonra mail adresini güncelleyin ve eğitim başvurusunu bu mail adresi üzerinden yapın.
  • Daha sonra eğitim almak istediğiniz il seçimini yaparak başvuru formunu eksiksiz şekilde doldurun.
  • İl seçimi için direkt olarak KOSGEB adresini kullanabilirsiniz.
  • İl seçimini yaptıktan sonra kenarda bulunan ‘’E-devlet ile başvur’’ kısmına tıklamanız yeterli olacaktır.
  • Bu aşamalardan sonra girişimcilik belgesi için girmeniz gereken uygulamalı olarak verilen girişimcilik eğitim başvuru formunu doldurmanız gerekmektedir. Bu formun eksiksiz doldurulması önemlidir.
  • Formu doldurduktan sonra onay verip işlemi sonlandırmanız gerekir.

Kosgeb Girişimcilik Sertifikası Aldıktan Sonra

KOSGEB girişimcilik sertifikası aldıktan sonra KOSGEB hizmet merkezi tarafından açılmış olan Yeni Girişimci Desteği kapsamında, hibe ve kredi için başvuru yapma şansınız bulunmaktadır. Girişimcilik sertifikası aldıktan sonra yapabilecekleriniz şunlardır:

  • Girişimcilik sertifikası alan kişiler, iş fikirleri için hazırlayacakları bir iş planı ise başvuru yapabilir.
  • İş planı dosyanızın içinde girişimcilik sertifikanız bulunmuyorsa, başvurunuz geçersiz olarak kabul edilir.
  • KOSGEB eğitimleri ise yeni bir iş fikrini iş planı dosyasına nasıl aktarabileceğiniz öğreneceksiniz. Bunun yanı sıra kredi konusunda da tüm bilgileri edinmeniz söz konusudur.
  • Yeni kuracağınız işletme ve iş yerleri için en az yüzde 30 hisseye sahip olmanız önem teşkil eder. Özellikle bir ortağınız varsa bu alanda herhangi bir engel teşkil etmemektedir. Ortaklı olan kişiler de eğitim için başvurabilir ve KOSGEB yararlarından faydalanabilir.
  • Girişimcilik sertifikası ile başvuru yapacağınız hibe ve kredileri 1. Derece yakınlarınızdan alışveriş yapmak için kullanmanız mümkün değildir.
  • Alacağınız KOSGEB sertifikası ile yalnızca 1 iş için başvuru yapmanız mümkündür. BU sertifikayı yalnızca bir defaya mahsus olarak kullanabilirsiniz.

Kosgeb Girişimcilik Sertifikası Geçerlilik Süresi

Kosgeb sertifikasının geçerlilik süresi 4 yıl olarak belirlenmiştir. 4 sene boyunca girişimcilik sertifikası geçerliliğini korumaktadır. Bu süre zarfında yapacağınız tüm başvurular, değerlendirmeye alınır. Süre bittiğinde yeniden başvuru yapabilirsiniz.

Girişimcilik Belgesi Kaç Günde Alınır?

Girişimcilik belgesi almak için kaç gün gerekir ve eğitimlerin süresi toplamda 4 iş günü ve 32 saat olarak belirlenmiştir. Girişimcilik sertifikası için başvuru yaptıktan sonra güncel eğitim sürelerine göz atabilirsiniz. 4 günlük yapılan KOSGEB kursları tamamlandığında girişimcilik sertifikasını direkt olarak alabilirsiniz. Ancak bunun için kursu başarılı bir şekilde tamamlamış olmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra hak sahipleri için girişimcilik belgeleri KOSGEB tarafından düzenlenmektedir. Müdürlük tarafından ıslak imza ile tamamlanan süreç 30 günde tamamlanmaktadır. 4 günde başarılı şekilde tamamlanan kurslardan sonra 30 gün içinde belgenizi alabilirsiniz.

KOSGEB Girişimcilik Sertifikası Tarihleri

Kosgeb girişimcilik sertifikası için tarihler yoğunluğa ve başvuru durumuna göre KOSGEB resmi internet sitesinde belirtilmiştir. Tarihler 2019 senesinde sürekli olarak güncellenmektedir. He il ve ilçe için farklı tarihlere göz atabilir ve sizin için uygun olan tarihte eğitim almak için başvuru yapabilirsiniz.

Girişimcilik Belgesi Başvuru Formu

Girişimcilik belgesi için başvuru yapmak isteyen kişilerin E-devlet sistemi üzerinden başvuru formunu doldurması gerekmektedir. Başvuru formu geçmiş zamanlarda KOSGEB üzerinden yapılsa da günümüzde güvenlik nedenleri sebebiyle e-devlet sistemi üzerinden başvuru yapılmaktadır. Bunun için E-devlet sistemine giriş yapmanız ve KOSGEB başvuru belgesini doldurmanız gerekmektedir.

KOSGEB Girişimcilik Kursu Başvuru Formu 2019

Kosgeb girişimcilik için başvuru formu 2019 senesinde yalnızca e-devlet sistemi üzerinden yapılmaktadır. Başvuru formu kapsamında istenen bilgileri doğru ve eksiksiz şekilde doldurmanız oldukça önemlidir. Başvuru yaparken yanlış ya da hatalı bilgiler girmeniz, başvurunuzun reddedilmesine yol açabilir.

KOSGEB 4 Günlük Eğitim

KOSGEB 32 saatlik eğitim dışında 4 gün eğitim ve seminerler verilmektedir. 4 günlük eğitimden sonra, eğitimi başarılı şekilde tamamlayan girişimciler KOSGEB eğitim sertifikası almaya hak kazanmaktadır. Bu süreç içinde başarılı olan kişilerin başvuruları müdürlüklere ulaştırılır ve ıslak imza ile geçerli olur. Tüm süreç 30 günde tamamlanmaktadır.

KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Katılım Belgesi Sorgulama

Kosgeb girişimcilik belgesi sorgulama için E-devlet sistemine giriş yapmanız gerekmektedir. E-devlet sistemine TC kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile giriş yapabilirsiniz. Giriş yaptıktan sonra süreç hakkında bilgi alabilir ve uygulamalı girişimcilik eğitim katılım belgesini sorgulayabilirsiniz.

Sermayesi Olmayan Kişiler KOSGEB Desteği Alabilir mi?

Sermaye olmadan KOSGEB desteğiyle iş yeri açma ne yazık ki mümkün değildir. Bu sistemden faydalanmak için kişinin Kosgeb veri tabanına kayıtlı olması ve iş yerinin kaydını yaptırdıktan sonra gerekli şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Bu kriterleri karşılayan kişilerin giderleri Kosgeb tarafından karşılanmaktadır. Sermayesi olmayan kişiler işyeri açamaz. Bundan dolayı da KOSGEB kapsamında eğitim de alamaz.

Kimler KOSGEB’ten Faydalanamaz?

KOSGEB için uygun adaylar 18 yaşını doldurmuş olan ve herhangi bir terör örgütü ile bağlantısı olmayan kişiler olmalıdır. Sermayesi olmayanlar ya da TC vatandaşı olmayan kişilerin KOSGEB sisteminden faydalanması mümkün değildir. Projesi onaylanmış olan 18 -30 yaş arası olan genç girişimciler de bu sistemden faydalanabilir.

Geri Ödemesiz KOSGEB Desteği

Geri ödemesiz KOSGEB desteği ile iş yeri açmak için girişimcilere hibe verilmektedir. Kosgbe hibe desteklerine başvuru yapan ve gerekli şartları karşılayan herkes bu özelliklerden faydalanabilir.

CEVAP VER