KOSGEB hayvancılık kredi ve hibeleri 2019 yılında da birçok çiftçimizin yakından ilgilendiği konular arasında yer almaktadır. KOSGEB’in sağladığı destekler ile işlerini büyütmek isteyen çiftçilerimiz ya da tarım ve hayvancılık alanında yeni projeler ile kendi işlerini kurmak isteyen girişimciler, ihtiyaçları olan maddi desteği karşılayabiliyorlar. Ancak bu konu hakkında internet üzerinde ne kadar araştırma yapsalar da doyurucu bilgilerle karşılaşmakta zorlanıyorlar. Bu amaçla yola çıkarak tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizi yakından ilgilendiren KOSGEB hayvancılık destekleri ile ilgili rehber niteliğindeki bu yazıyı hazırladık. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Küçük ve Orta Ölçekteki İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın ortaklaşa hayata geçirdiği hayvancılık destekleri ile ilgili olarak;
- Hayvancılığa sıfır faizli kredi, devlet destekli düşük faizli kredi ve hibe desteği sunan KOSGEB kurumu hakkında genel bilgiler,
- KOSGEB hayvancılık yüzde 50 hibe desteği
- Çiftçilere verilen %50 hibe desteği hakkında genel bilgiler
- KOSGEB hayvancılık destekleri başvuru şartları nelerdir?
- KOSGEB hayvancılık destekleri 2019 nelerdir?
- Hayvancılık hibe desteklerinden yararlanmak için gerekli koşullar nelerdir?
KOSGEB Nedir?
KOSGEB’in açılımı Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’dır. Bu kurumun, 1990 yılında kurulduğu tarihten bu yana birçok alanda girişimcilere ve KOBİ’lere hizmet vermektedir. Önceki adı ile Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak faaliyette bulunan KOSGEB, teknolojiden tarıma, finanstan hizmet sektörüne kadar birçok farklı alanda yeni projelere maddi destek sunmaktadır. Böylece ulusal ve uluslararası alanda ülke ekonomisini yükseltmek, sektörlerde küçük ve orta ölçekli işletmeleri finansal yönden destekleyerek rekabeti canlandırmak amaçlanmaktadır. Bunların yanında istihdam yaratılarak da ülkenin dinamik bir ekonomiye sahip olması hedeflenmektedir.
KOSGEB Hayvancılık Yüzde 50 Hibe Desteği 2019
KOSGEB hayvancılık yüzde 50 hibe hizmeti 2019 yılında birçok çiftçimizin yakından takip ettiği bir konudur. Nitekim 26 Aralık 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan bildiriye göre hayvancılık yatırımlarında %50 oranında hibe desteği sağlanacağı açıklandı. Bu kanunun yürürlüğe girmesinin ardından çiftçilerimizin gözü kulağı bu hibe desteğine kilitlenmiş durumda. Öte yandan halihazırda çiftçilik ile meşgul olan vatandaşlarımızın yanında, hayvancılık alanında yatırım yapmak ve bu sektörde yeni bir iş kurmak isteyen girişimciler de söz konusu hayvancılığa yapılan %50 hibe desteğini yakından takip ediyor.
Teke, koç, boğa satın alarak ahır veya besi çiftliği kurmak isteyen çiftçilerimiz, bu proje ile hayallerine kavuşuyor. GAP, DOP, DOKAP ve DAP olarak adlandırılan projelere göre burada belirlenen illerde yer alan çiftçiler hayvancılık harcamaları için %50 hibe desteği alabilmek için başvuru yapma imkanına sahipler.
Yüzde 50 Hayvancılık Hibesi Kimlere Verilecek?
Hayvancılık için verilen %50 hibe desteğini almak için öngörülen birtakım şartlar bulunmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın KOSGEB ile birlikte gerçekleştirdiği bu projeden yararlanmak için şu şartlara sahip olmanız gerekmektedir:
- Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sistemine en az 1 senedir kayıtlı olmak
- Büyükbaş hayvancılık alanında en az 10 en çok 50 büyükbaş hayvan kapasiteli bir çiftliğe sahip olmak
- Küçükbaş yetiştiren çiftçiler için ise en az 100, en fazla 200 baş hayvan kapasiteli çiftliğe sahip olmak
Hayvancılık Destekleri Hangi Projelerde Kullanılacak?
Hayvancılık hibe ve desteklerinin kullanılacağı projeler, 26 Aralık 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan açıklamada net bir şekilde belirtilmiştir. Buna göre;
- Sıfırdan yeni ahır veya ağıl yapımında
- Var olan ahır veya ağılın tadilatında, genişletilmesinde
- Damızlık boğa, teke ve koç alımında
- Çiftliğin ihtiyacı olan makine ve hayvancılık ekipmanları alımında
KOSGEB ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verdiği hibe desteklerinden faydalanabilirsiniz.
Hibe Desteği Hangi Yıllar Arasında Uygulanacak?
Hibe desteğinin uygulanacağı yıllar da 26 Aralık 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kamuoyu duyurusunda açık ve net olarak açıklanmıştır. Buna göre, hayvancılık alanında yapılan bu destekler 2019 yılı itibarıyla başlayacak ve 2023 yılına kadar sürecek.
Hangi Alanlarda Hibe Desteği Sağlanacak?
Hibe desteği sağlanacak olan alanlar çiftçilerimiz yakından ilgilendirmektedir. Yatırımlar, 3 farklı kategoride gerçekleştirilecektir. Bunlar inşaat, hayvan alımı ve ekipman alımıdır. İnşaattan kasıt, ahır veya ağıl yapımında karşılaşılacak maliyetlerdir.
Hangi İllere Hayvancılık Hibesi Verilecek?
Hayvancılık hibesi verilecek olan iller, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenmiştir. Buna göre söz konusu iller belirlenen projeler kapsamında kamuoyuna duyurulmuştur. Hayvancılık hibesinde projesi oluşturulan bölgeler;
- Konya Ovası Projesi (KOP)
- Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP)
- Doğu Karadeniz Projesi (DOP)
- Doğu Anadolu Projesi (DAP)
olarak hibe desteklerinden faydalanmak isteyen çiftçilerimize ve girişimcilere duyurulmuştur. Hibe desteğinin verileceği iller de bu bölgelerde yer alan büyükşehirler olarak dikkat çekmektedir.
KOSGEB Hayvancılık Destekleri Başvuru Şartları
KOSGEB hayvancılık kredi ve hibelerine başvuru şartları, şu şekilde açıklanmıştır:
- T.C vatrandaşı olmak
- 18 yaşından büyük olmak
- Başvurudan önceki son 1 yıl hayvancılıkla uğraşıyor olmak
- Başvuru için proje hazırlamak ve kurumun onayına sunmak
- Projenin kurum tarafından kabul edilmesinin ardından taahhüt edilen yatırımları yapmak
- Benzer sektörde daha önce hibe almamış olmak
- Resmi Gazete’de yayımlanan bildiride açık bir şekilde belirtilen sayı kadar büyükbaş veya küçükbaş hayvana sahip olmak
- Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olmak
Hayvancılık İçin Verilen Devlet Destekleri
Hayvancılık alanında verilen devlet destekleri; küçükbaş, büyükbaş, tavuk yetiştiriciliği, arıcılık gibi birçok hayvancılık alanını kapsayacak bir şekilde çiftçilere sunulmaktadır. Bu alanlarda birçok banka tarafından da uygun faiz oranlarıyla finansman desteği verilmektedir. Genel olarak hayvancılıkla ilgili şu alanlarda kredi ve hibe destekleri verilmektedir:
- Ahır ve ağıl projeleri
- Kültür balıkçılığı
- Sürü yönetim ve sağım sistemleri
- Süt soğutma tankı ve hayvancılık ekipmanları
- Yem ezme makineleri gibi sektörel makineler
- Padok demir seti
- Et ürünleri ve süt ürünleri için tesisler
Buzağı Desteği
Devlet buzağı desteği ile çiftçiler sahip olduğu buzağılarla ilgili olarak kredi ve hibe desteklerinden yararlanabilirler. Bu desteğin şartları;
- Normal buzağılar için hayvan başına 350 TL
- Sisteme kayıtlı buzağılarda ise hayvan başına 500 TL
- Döl kontrollü buzağılar içi 50 TL destek verilmektedir.
Malak Destekleri
Devlet malak destekleri ile ilgili olarak 2. dönem başvuru süreci henüz başlamamış olup 1 Haziran 2019 ile 1 Temmuz 2019 tarihleri arasında yapılacaktır. Hayvan başına 400 TL ödemenin yapılacağı bu destekte başvurular Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği’ne yapılması gerekir.
Süt Primi Desteği
Devlet süt primi desteği; manda, keçi inek gibi hayvanlardan elde dilen sütlerin tüm işlemleri için devlet kurumları tarafından çiftçilere sunulan hizmetlerdendir.
Koyun ve Keçi Desteği
Devlet koyun ve keçi desteği, hayvan başına 25 TL olarak belirlenmiştir. Bu desteklerden yararlanmak için çiftçilerimizin İl Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricilikleri Birlikleri’ne şahsen başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
Arıcılık Desteği
Devlet arıcılık desteği, arıcılıkla uğraşan çiftçilerimizin yoğun ilgi gösterdikleri kredi ve hibe destekleri arasında yer almaktadır. Bu kapsamda bir adet arı kovanına 10 TL olarak belirlenen destekler sunulmaktadır. Öte yandan bu destekten faydalanmak isteyen çiftçilerde en az 3 yıl boyunca arıcılık faaliyetlerini sürdürme taahhüttü aranmaktadır.
Hayvancılık Desteklerinden Faydalanmak için Gerekli Koşullar
Hayvancılık desteklerinden yararlanmak için gerekli şartlar, devletin bu alanda destek veren kurumları tarafından kamuoyuna duyurulmuştur. Buna göre hayvancılık alanında verilen hibe desteğinden faydalanmak için;
- T.C vatandaşı olmak
- Sosyal güvenceye sahip olmamak
- Düzenli gelire sahip olmamak ve gelir sağlayacak bir işte çalışıyor olmamak
- Vergi mükellefi olmaması gibi şartlara sahip olması gerekmektedir.