Sahte Para Nasıl Anlaşılır?

0

Günümüzde kendini bilmeyen kişiler tarafından basılan sahte paralar piyasaya sürülmektedir. Bu yüzden alışveriş yaparken ve para değişimi yaparken oldukça dikkatli davranmanız gerekiyor. Bu yazımızda sizlere “Sahte para nasıl anlaşılır”, bu konu üzerinden detaylı bilgiler vereceğiz. Türkiye’de para basılma işlemi sadece Merkez Bankası tarafından yapılmaktadır. Bu paralar basılırken 4 çeşit güvenliğe uygun olarak basılır ve vatandaşların bu güvenlik sayesinde, sahte olan paraları anlamaları sağlanır. Türkiye’de basılan paralar emniyet şeridi, filigran, holografik şerit folyo, kabartma baskı, gizli görüntü ve bütünleştirilmiş görüntü yer almaktadır. Bu güvenlik kanallarına göre paranı gerçek olup olmadığını kolay bir şekilde anlayabilirsiniz. Şimdi sizlere bu güvenlik kanalları hakkında detaylı bilgiler vermek istiyoruz.

Emniyet Şeridi Nedir?

Merkez Bankası tarafından basılan paraların tamamında bu şerit paralara gömülü olarak basılmaktadır. Elinizdeki banknotu ışığa tuttuğunuzda her iki yüzeyde bu şeridi görmeniz gerekiyor. Bu şerit paraya gömülü olduğu için çıkmaz ve üzerinde TL değerleri yer alır. Bu değerleri görmek içinde ışığa tutmanız yeterli olacaktır. Bu şerit renk değiştiren bir özelliğe sahiptir. Işık altında hareket ettirilen parada farklı renklerde göze çarpacaktır.

Filigran Nedir?

Paralarda bulunan Filigran, Atatürk portresinin küçük halidir. Bu filigranı görmek için parayı ışığa tutmanız gerekiyor. Her iki yüzeyde de bu filigran belirir. Bu da ayırt edilecek bir güvenlik önlemidir.

Holografik Şerit Folyo Nedir?

Bu özellik ilk defa uygulanmıştır ve paraların ön kısmında bulunmakta ve motiflerden oluşmaktadır. Parayı ışık altında hareket ettirmeniz halinde, motiflerin hareket ettiğini görebileceksiniz.

Kabartma Baskı Nedir?

Bu özellikse parada yapılan kabartmalardır. Banknotun en üst kısmında yazan “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası” yazısı dokunulduğunda hissedilir. Çünkü kabarık bir şekilde banknota yazılmıştır. Ayrıca kupürde ve paranın değeri olan yerde bu kabartmalar görülür.

Gizli Görüntü Nedir?

Parada bulunan portrenin sağ kısmına ve altına denk gelen bölgede yatay olarak kupür yerleştirilmiştir. Hareket ettirildiğinde gizli görüntü ortaya çıkmaktadır.

Bütünleşik Görüntü Nedir?

Para ışığa tutulduğunda arka yüzle ön yüz bütün bir resim haline gelmektedir. Bu özellik sayesinde de sahte paralar kolay şekilde kendini ele verecektir.

Merkez Bankası tarafından üretilen paraların boyutları birbirinde farklıdır. He banknot farklı bir boyutta basılmaktadır. Bu boyutlar:

5 TL’nin boyutu: 64X130 mm

10 TL’nin boyutu 64×136 mm

20 TL’nin boyutu 68×142 mm

50 TL’nin boyutu 68×148 mm

100 TL’nin boyutu 72X157 mm

200 TL’nin boyutu 72×160 mm şeklinde oluşmaktadır.

Görme engelli vatandaşların zorlanmaması için banknotlar özel olarak tasarlanmıştır. Braille alfabesi kullanılarak banknotların ön ve arka bölümlerine rakamlar kabartma olarak yazılmıştır. Bu özelliklede görme engelli vatandaşların unutulmadığı görülüyor. Ayrıca kabartmaların olması sayesinde, görme engelli olan vatandaşlar sahte parayla gerçek parayı kolay şekilde ayırt edebileceklerdir. Yukarıdaki belirttiğimiz özellikler sayesinde, sahte parayı kolay şekilde ayırt edebilirsiniz. Elinize aldığınız parayı ilk olarak kabartmasının olup olmadığını fark ettirmeden kontrol edebilirsiniz. Şüphelendiğiniz anda ise parayı ışığa tutmanız yeterli olacaktır. Bu sayede paranın gerçek olup olmayacağı kolay şekilde ortaya çıkacaktır. Büyük işyerleri çalıştıran kişiler için sahte paranın fark edilebileceği bazı ürünler bulunuyor. Bu ürünlerden birisi mor ışıktır. Mor ışığa tutulan paranın sahte ve gerçek olduğu anlaşılabilecektir. Ayrıca küçük bir tasarımla oluşturulan ve flaş belleğe benzeyen sahte para detektörü de çıkarılan diğer ürünlerden birisidir. Bu cihazı paraya sürtmeniz yeterli olacaktır. Cihaz gerçek paralarda sesli uyarı vermektedir. Sahte paralarda ise ses çıkarmamaktadır. Bu ürünler sayesinde de sahte ve gerçek paraları kolay şekilde ayırt edebilmeniz mümkün olacaktır.

CEVAP VER