Sıfır Araba Almak Mantıklı Mı?

1

Yapılan araştırmalar, ilk araba alışverişlerinde genelde sıfır araçların tercih edildiğini; fakat bu araçların çok kısa süre sonra satılarak, yeni model araçların ancak ikinci el olarak alındığını göstermekte. Özellikle de araç konusunda deneyimsiz olan, daha önce bir araç ticareti olmamış olan kişiler bu yanlışa sıkça düşmekte. Şimdi, “sıfır araba almak neden yanlış olsun? İlk sahibi benim…” Şeklinde bir yaklaşım kuruyor olabilirsiniz. Dilerseniz bu yaklaşımları ele alalım.

Sıfır Arabayı Ne Kadar Süre Kullanacaksın?

Bir miktar para biriktirdiniz ya da hali hazırda var olan paranız ile artık kendinize araba almak istiyorsunuz. Araştırdınız, seçtiniz ve hiçbir şekilde tereddüt etmeden beğendiğiniz modeli sıfır olarak satın aldınız. Peki, bu satın aldığınız aracı ne kadar süre kullanacaksınız? 1 yıl, 5 yıl, 10 yıl? Bu sürecin sonunda yeni bir model çıkmış olabiliyor, ihtiyaçlarınızı giderme noktasında daha farklı bir araca ihtiyaç duyuyor olabiliyorsunuz ve doğal olarak aracınızı aldığınız fiyattan daha az bir fiyata “ikinci el” olarak satmak durumunda kalıyorsunuz.

Sıfır aldığınız bir aracı, birçok farklı nedenden ötürü birkaç yıl sonra ikinci el olarak çok daha düşük bir fiyata sattınız. Şimdi, yeni bir araba almak için tekrar araştırmalara başladınız ve her şey başa döndü. Düşünün… Tekrar sıfır bir araba alsanız, gene birkaç yıl sonra aynı şeyleri yaşamayacak mısınız? Tabii ki yaşayacak, size para kaybettirecek bir araba ticaretine daha girmiş olacaksınız. Eğer maddi anlamda çok ciddi bir gücünüz varsa, zaten her yeni model ya da ihtiyaç karşısında sıfır bir araba alabilirsiniz. Ama hesabını yapan biriyseniz, sıfır araba almak ve bunu uzunca bir süre kullanmadan satmak, yeni bir arabayı tekrar sıfır almak size uzun vadede dönemsel kayıplar verdirmekten öteye gitmeyecektir.

İkinci Elde Fırsatlar Sıfır Araç Kalitesinde

İkinci el sektörü çok geniş bir yelpazeye sahip. Hemen her marka ve modeli bulabiliyor, birçok farklı hasarız – az hasarlı, düşük-yüksek kilometre, model yılı gibi seçeneklerine ulaşabiliyorsunuz. İkinci el sektöründe bu işi ticaret olarak yapan, maddi kaygı güden kişiler de var; tamamen ihtiyaçları doğrultusunda araçlarını satan kişilerde var. Tıpkı ilk madde de bahsettiğimiz kişi gibi… Siz, ilk madde de yer alan kişi olmak mı istersiniz? Yoksa sıfır araba alan ve bu arabayı en iyi şekilde kullanıp bir süre sonra satmak zorunda olan kişiden aracı çok daha uygun bir fiyata alan kişi olmak mı istersiniz? Eğer ikinci seçenek sizi cezbediyorsa, aşağıda sıralayacağımız temel maddeleri uygulayarak “sıfır araba almaya ne gerek var? Sıfır gibi araçları, daha uygun fiyata alıyorum.” Cümlesini kuracak duruma gelebilirsiniz.

  1. İkinci el alanında hizmet sunan genel siteleri ve araç sitelerini uzun süre takip edin. Siteleri, tarih bazında son eklenen ilânlara göre inceleyin ve ilânları ekleyen kişileri genelde “sahibinden” olarak ayırın. Hedefiniz, galeri olmayan ve şahıs olarak aracını kendisi satan kişiler olsun.
  2. Araca, modele, kilometre. gibi özelliklerine iyi bakın. Eski bir modelse, şahıs sürekli olarak araç satan bir geçmişe sahipse tamamen uzak durun. Sizin amacınız, sıfır araba almış olan ve birçok farklı nedenden dolayı bunu satmak durumunda olan kişileri bulmak.
  3. Aracı almadan önce mutlaka ekspertiz raporu yaptırın. Özellikle büyükşehirlerde birçok ekspertiz firması garantili olarak bu hizmeti sağlamakta. Fiyatlar 200-350 TL arası değişiyor.
  4. Şahıs profillerini iyi inceleyin. “Takas” ve benzeri seçenekleri kabul edenlerden uzak durun. Kaliteli, sıfır bir araca sahip olan ve ilk sahibi olarak acil maddi sorunlarından ötürü satan kişilerden araç alın.

Bu 4 temel ve birbirine benzer madde dâhilinde hareket ederseniz, sıfır bir arabaya çok ciddi paralar vermek yerine; gene oldukça kaliteli bir araca daha uygun ücretler dâhilinde sahip olabilirsiniz. Böylelikle ilerleyen süreçte al-sat mantığında hareket etmek zorunda kaldığınız da edeceğiniz zararı en minimum düzeye çekme olasılığınız olacak.

Unutmayın, satın aldığınız bu aracı bir gün mutlaka sizde satacak ve yeni bir araç almak isteyeceksiniz. Ayrıca birçok sıfır araç, model bakımından her yıl eskimektedir. Bir aracı ilk çıktığı dönemlerde almakla, birkaç yıl sonra almak arasında da çok ciddi bir maddi farkındalık söz konusu olur. Bu farkındalığa yenik düşmek, sıfır bir araca hemen sahip olmaya çalışmakta gene maddi açıdan gereksiz bir harcama yapmanıza neden olacaktır.

Tabi şunuda belirtmek lazım ki, döviz artışının hızlı olduğu dönemlerde sıfır araç aldıktan sonra 1-2 yıl aracı kullansanız bile aldığınızdan daha yüksek bir fiyata satıyor olabilirsiniz. Ancak bu sizi yanıltmasın çünkü sizin arabanızla beraber birçok şeyin fiyatı arttı ve o parayla 1 sene önce alabileceğiniz şeyler aynı olmayacaktır. (Döviz endeksli ise.)

Örneğin Haziran 2001 Yılında dolar 1,144,768 (1.1 TL) iken 22.995.000.000 TL (22.995 TL)‘ye aldığınız Mazda 626 şuanda ortalama 25.000 TL ettiği için karde değilsiniz. Hem paranızın enflasyon karşındaki değer kaybı hemde USD karşısındaki değer kaybı şuanki 25.000 TL’nizi o zaman ki 22.995 TL’den çok daha değersiz yapıyor.

Dolar Kuru: http://www.tcmb.gov.tr/kurlar/200106/01062001.xml

2001 Mazda Resmi Fiyat: http://web.archive.org/web/20010803221104/http://www.mazda.com.tr/fiyatlar.htm

Mazda 626 2.El Fiyatlar: https://www.sahibinden.com/mazda-626?a5_min=2001&sorting=price_asc

Alacağınız aracı uzun süre kullanacaksanız yada yol yapacaksanız sıfır km. araç almanız mantıklı olabilir. Herhangi beklenmedik bir sorunla karşılaşma ihtimaliniz düşer, değer kaybını düşünmenize gerek kalmaz ve uzun süre kullanacağınız aracın ilk sahibi olmaz hazzını yaşarsınız. Bu şartlarda MANTIKLI olabilir. Ancak alacağınız aracı çok az kullanacak, şehir içi kullanacak veya birkaç yıl içinde satacaksanız sıfır araba almak sizin için MANTIKSIZ gibi duruyor.

Sıfır Araç Almak İçin En Uygun Zaman

Eğer sıfır araç almaya karar verdiyseniz genelde sene sonlarını beklemeye çalışın. Firmalar model eskiyeceği için birçok kampanya yapabiliyor. Eğer kesenize uygun bir seçenek bulamazsanız, yeni yılın başlarında ellerinde kalan bir önceki yılın araçlarını daha uyguna alabilirsiniz. Son olarak dikkat etmeniz gereken diğer husus ise aracın ne zaman makyaj yiyeceği ve kasa değiştireceğidir. Aldığınız aracın 1-2 ay sonra kasa değiştirmesi hem değer hemde heves kaybına neden olabilir.

1 YORUM

CEVAP VER